Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ο κλάδος του καλλωπισμού και των καλλυντικών που τοποθετούνται στα κέντρα αισθητικής οδηγείτε σε σημαντικές αλλαγές


Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλλωπισμού, για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική των εταιριών τους, εάν επιθυμούν να επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία.
Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες καλλυντικών που τοποθετούνται στο κανάλι των κέντρων αισθητικής. Οι αυξανόμενες προκλήσεις, θα αλλάξουν το τοπίο στους δύο αυτούς κλάδους, εφόσον οι εταιρίες καλλυντικών που τοποθετούνται στο κανάλι των κέντρων αισθητικής, έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης, από τα κέντρα καλλωπισμού και αισθητικής, δηλαδή μια κατακερματισμένη και γεωγραφικά αποκεντρωμένη αγορά, που αποτελείται από μικρούς πελάτες.
Οι εταιρίες του κλάδου θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν φιλοσοφία και στη συνέχεια να αναπροσαρμόσουν ριζικά την επιχειρηματική τους στρατηγική.
Η επένδυση στην αποτελεσματική εσωτερική οργάνωση, ο έλεγχος του κόστους και ο περιορισμός των αντιαποτελεσματικών επενδύσεων, είναι στοιχεία κλειδιά για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου καλλωπισμού και των εταιριών επαγγελματικών καλλυντικών και προϊόντων. Οι εταιρίες που έχουν επενδύσει στην αναγνωρισιμότητα, την ποιότητα και τυγχάνουν της εκτίμησης του κοινού, είναι εκείνες οι οποίες θα επιβιώσουν στις αγορές που δραστηριοποιούνται και είναι ήδη ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους.
Το ίδιο μπροστά βρίσκονται και εκείνες οι εταιρίες καλλυντικών αλλά και τα κέντρα αισθητικής, που έδωσαν βαρύτητα στην λεγόμενη «πράσινη» επιχειρηματικότητα, προσφέροντας στους πελάτες τους και στους καταναλωτές γενικότερα, φυσικά, φυτικά και βιολογικά καλλυντικά και αντίστοιχες υπηρεσίες που στηρίζονται σε φυσικά , φυτικά καλλυντικά.
Θα έλεγα ότι διεθνώς, καταγράφεται η υπεροχή των φυσικών καλλυντικών έναντι των υπολοίπων και σαφέστατα η υπεροχή τους διεθνώς ενισχύεται, ανεξάρτητα από την οικονομική ύφεση.
Στην ελληνική αγορά, σε ότι αφορά τα καλλυντικά που διακινούνται μέσω των κέντρων αισθητικής, θα υπάρξει αναπόφευκτα κάμψη. Επιπλέον στο κανάλι των κέντρων αισθητικής, στην ελληνική αγορά πολλά προϊόντα και υπηρεσίες καλλωπισμού, είναι ιδιαίτερα υψηλές, έτσι όπως φτάνουν στον τελικό καταναλωτή, συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή αγορά και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω την κακή πρακτική πολλών κέντρων αισθητικής, που στην πλειοψηφία τους να το θέσω απλά, τιμολογούν 100-150% πάνω τα καλλυντικά που αγοράζουν και τοποθετούν στο κατάστημά τους, καθιστώντας τα πραγματικά ακριβά για τον τελικό καταναλωτή, που σαφέστατα μπορεί να βρει λύσεις στα υπόλοιπα κανάλια διανομής, και βεβαίως σήμερα και στο φαρμακείο.
Βεβαίως αυτό ξεκινά πάντα από την αδυναμία των προμηθευτών του κλάδου, να «επιβάλλουν» στα κέντρα αισθητικής, την τελική τιμή πώλησης των προϊόντων τους στον τελικό καταναλωτή, κυρίως λόγω της οργάνωσής τους και της έλλειψης στρατηγικής marketing.
Στη φάση που διανύουμε, θεωρώ ότι θα δούμε μέχρι το 2012, ανακατανομή των μεριδίων αγοράς και στους δύο αυτούς κλάδους καθώς και στη δομή του κλάδου των κέντρων αισθητικής.
Σε δυσμενείς περιόδους, όπως η περίοδος κρίσης που διανύουμε θεωρώ ότι και ο κλάδος του καλλωπισμού, καθώς και ο κλάδος των επαγγελματικών καλλυντικών και προϊόντων, θα πρέπει να αναπτύξουν αμυντικές στρατηγικές και να αναπροσαρμόσουν τις κινήσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική εσωτερική οργάνωση, την τιθάσευση του κόστους, στον περιορισμό των επενδύσεων χαμηλής απόδοσης και στην επικέντρωση στις βασικές αγορές τους με σκοπό την αύξηση των τζίρων και των μεριδίων αγοράς. Ειδικότερα εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει το κατάλληλο μέγεθος, προσφέροντας ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και προϊόντων.
Πρακτικά, μια εταιρία καλλυντικών, θα πρέπει να περιορίσει τους πόρους που θα διέθετε για την ανάπτυξη νέων αγορών και να επικεντρωθεί στις βασικές της αγορές, να αποφύγει την επένδυση σε αγορές που δεν έχει επαρκή τοποθέτηση των προϊόντων της και να επικεντρωθεί σε αγορές στις οποίες διακρίνει μεγάλα περιθώρια διείσδυσης.
Υπό αυτό το πρίσμα θα συμβούλευα το ίδιο και στα κέντρα αισθητικής και βεβαίως θα συμβούλευα να αποφύγουν επενδύσεις σε υπηρεσίες με αβέβαιη απόδοση.
Αντίστοιχα μια εταιρία καλλυντικών, θα πρέπει να αξιολογήσει τις αγορές της και τους πελάτες της να ενισχύσει τους τζίρους της στα κέντρα αισθητικής προωθώντας το σύνολο του χαρτοφυλακίου των καλλυντικών της στρατηγικά, να αυξήσει τους τζίρους ανά σημείο πώλησης και σαφώς τα σημεία πώλησης που διαθέτει, κινούμενη όμως στρατηγικά.
Παράλληλα δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, οι εταιρίες καλλυντικών και τα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να προστατέψουν την υγιή κερδοφορία τους Η σωστή στρατηγική, η σωστή επιχειρηματική τακτική, η προσήλωση στην ποιότητα, τη συνέπεια και την αναγνωρισιμότητα, θεωρώ ότι αποτελούν το αντίδοτο και τα ισχυρά σημεία των εταιριών του κλάδου απέναντι στην οικονομική κρίση.


Βασίλης Γαλάνης Σύμβουλος Μarketing,
κέντρων αισθητικής & εταιριών επαγγελματικών καλλυντικών, vasgalanis@gmail.com