Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αποτελέσματα Έρευνας για τον κλάδο των πολυδύναμων Κέντρων Αδυνατίσματος και Αισθητικής/ Καλλωπισμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η έρευνα αφορά την ανάπτυξη, την αύξηση της αγοράς και του τζίρου των κέντρων, σημαντικά στοιχεία για τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταλωτών καθώς και άλλους σημαντικούς παράγοντες σε σχέση με το σχεδιασμό marketing των πολυδύναμων Ινστιτούτων Αδυνατίσματος & Αισθητικής, τη Στρατηγική Επικοινωνίας και τα Social Media.


Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μια πρόσφατη έρευνα διάρκειας δύο ετών (2013/ 2014) που οργάνωσε ο Βασίλης Γαλάνης, Marketing Consultant πολυδύναμων κέντρων αδυνατίσματος και αισθητικής σε πανελλαδικό επίπεδο, βασιζόμενη σε ιδιαίτερα σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία/ πελατολόγια των συνεργαζόμενων κέντρων και σε συνεργασία μαζί τους για τη διεξαγωγή εσωτερικών ερευνών marketing και ικανοποίησης των πελατών σε ικανοποιητικό αριθμό πελατών, σ' ένα δίκτυο συνεργαζόμενων κέντρων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η οικονομική ανάλυση του τζίρου των συνεργαζόμενων πολυδύναμων κέντρων δείχνει την αύξηση της αγοράς και του κύκλου εργασιών των κέντρων κατά την παραπάνω διετία, ανάλογα με την πόλη/ περιοχή, το μέγεθος της αγοράς και τον υπάρχον ανταγωνισμό (τοπικό/ ή brand πανελλαδικής εμβέλειας).
Τα συνεργαζόμενα κέντρα επανήλθαν σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2013 και το 2014,
Σημειώνεται ότι τα συνεργαζόμενα κέντρα κατέγραψαν επίπεδα ανάπτυξης/ αύξησης τζίρου από 35% έως 40% από το προηγούμενο έτος κατά το 2013, και από 10% εώς 35% από το προηγούμενο έτος κατά το 2014.
Η ανοδική αυτή τάση με βάση τις ενδείξεις του α' διμήνου του 2015, δείχνει ότι οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν και το 2015 σε ένα επίπεδο της τάξης του 15%-25%.
Γεγονός είναι ότι τα συνεργαζόμενα κέντρα κατάφεραν στην παραπάνω διετία να ανανεώσουν και να διευρύνουν παράλληλα το πελατολόγιό τους, προσεγγίζοντας όχι μόνο νέους πελάτες καθώς και πελάτες άλλων κέντρων, αλλά και νέα ηλικιακά target group νέων κυρίως γυναικών ηλικίας 19+ που ξεκινούν λόγω ενημέρωσης/ πληροφόρησης, life style και αλλαγής στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους πολύς νωρίς τις αισθητικές περιποιήσεις/ καλλωπισμού στα κέντρα κυρίως για υπηρεσίες αποτρίχωσης με φωτόλυση και δευτερευόντως και για άλλες υπηρεσίες. Γεγονός είναι επίσης ότι για τα κέντρα παρουσιάζεται ακόμη και στον καιρό της κρίσης μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, εφόσον το πελατολόγιό τους διευρύνεται και σε γυναίκες ηλικίας 50-55+ που σε συνδυασμό με τις επιθυμίες των καταναλωτών για νεότητα, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών, εξακολουθεί να διευρύνει την αγορά των κέντρων.
Κέντρα που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του κύκλου εργασιών τους κατά τη διετία 2013-2014, είναι εκείνα που επένδυσαν στην αναβάθμιση και κυρίως τον εκσυγχονισμό του τεχνολογικού/ μηχανολογικού τους εξοπλισμού και στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με νέες επιστημονικές θεραπείες/υπηρεσίες, ενω παράλληλα διατήρησαν σταθερές τις δαπάνες διαφήμισης, διατηρώντας σταθερά μερίδα φωνής σε μηνιαία βάση στην τοπική αγορά καθώς και στις αγορές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στα συνεργαζόμενα κέντρα, με βάση τη σύνθεση του τζίρου τους (στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουν), ποσοστό πλησίον του 50%-55% επιτεύχθηκε από υπηρεσίες αδυνατίσματος, 30%- 35% του τζίρου από τις υπηρεσίες αποτρίχωσης κυρίως με Φωτόλυση και το υπόλοιπο 15%- 20% από υπηρεσίες αισθητικής, διατροφής/διαιτολόγια και πωλήσεις καλλυντικών.

Άλλα εξίσου σημαντικά της έρευνας είναι τα εξής:
Σε ότι αφορά τις ετήσιες επισκέψεις των πελατών των πολυδύναμων κέντρων (επανεκκίνηση/ resign) παρατηρείται μια αύξηση της επισκεψιμότητας στα κέντρα κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον καταγράφονται από τρεις έως και έξι επισκέψεις ετησίως, σε ποσοστό άνω του 15% του πελατολογίου, ενώ με κατάλληλες κινήσεις marketing αυξάνει δραστικά η επανεκκινήση των παλιών πελατών/ μη κινούμενων των κέντρων.
Κατά μέσο όρο οι εσωτερικές πωλήσεις/ β' πώληση, συνεισφέρει κατά μέσο όρο από 25% έως 40% του ετήσιου τζίρου των κέντρων, με τις κατάλληλες κινήσεις marketing που στοχεύουν στην επαναγορά υπηρεσιών από τον πελάτη, στην αύξηση της μέσης πώλησης ανά πελάτη και στην αύξηση της επιστρεψιμότητας των πελατών.

Οι πιό δημοφιλείς υπηρεσίες των κέντρων παραμένουν το αδυνάτισμα, η σύσφιξη, η λιπογλυπτική σώματος, η στοχευμεύνη καταπολέμηση του τοπικού πάχους/ λίπους καθώς και η αποτρίχωση με φωτόλυση κυρίως σε περιοχές του σώματος όπως μπικίνι, μασχάλες και πόδια (γάμπες/ μηρούς).

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τους πελάτες των κέντρων και τη σχέση τους με το κέντρο αναδεικνύονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες του προσωπικού των κέντρων, η ποιοτική εξυπηρέτηση, το προσωπικό ενδιαφέρον/ φιλικότητα, η τήρηση κανόνων υγιεινής, η οργάνωση/ διαδικασίες του κέντρου, οι διαδικασίες κλεισίματος ραντεβού καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με την προσβασιμότητα του κέντρου, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και την αξία των υπηρεσιών σε σχέση με τις προσδοκίες των πελατών.
Καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας αποτελεί η αξιοπιστία, ή έμπνευση εμπιστοσύνης από την πλευρά του προσωπικού και η επιστημονική συμβουλή/ συμβουλευτική της αισθητικού προς τους πελάτες που η έρευνα αναδεικνύει ότι απαιτούν και εκτιμούν οι πελάτες των κέντρων ενώ παράλληλα επηρεάζει δραστικά την αγοραστική τους συμπεριφορά εντός του κέντρου. Οι παραπάνω παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί εφόσον συμβάλλουν στην αύξηση της πιστότητας/ διατηρησιμότητας των πελατών των κέντρων για περισσότερο από μία τριετία.

Ένας εξίσου παράγοντας είναι η σταθεροποίηση της ζήτησης υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που συμβάλλει δραστικά στη χρηματοοικονομκή ισορροπία των κέντρων και όχι μόνο, δεδομένου ότι ο τζίρος κάθε τριμήνου στα συνεργαζόμενα κέντρα κινείται ανά έτος σε ποσοστά μεταξύ του 21% - 33%. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων κατά το δίμηνο Ιαναουάριος/ Φεβρουάριος, εντείνεται δε περισσότερο κατά τους μήνες Μάρτιο/ Απρίλιο και το δίμηνο Μαίου/ Ιουνίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2014, τα συνεργαζόμενα κέντρα κατέγραψαν μια αύξηση του τζίρου τους από 40% έως 60% κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014. Στατιστικά το Β' τρίμηνο (Απρίλιος/ Μαιος/ Ιούνιος) συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου των κέντρων άνω του 30%, ενώ με κριτήριο τη σαιζόν οι μήνες της Άνοιξης (Μάρτιος/ Απρίλιος/ Μάιος) συνεισφέρουν από 30% έως 32% του ετήσιου τζίρου των κέντρων.

Η ανάλυση του ευρύτερου περιβάλλοντος, η κατανόηση της αγοράς, η ανάλυση του ανταγωνισμού και ο σχεδιασμός βιώσιμων πακέτων/ προσφορών κατάλληλων παράλληλα για τον καταναλωτή και τις ανάγκες του, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία.

Τα πολυδύναμα Κέντρα Αδυνατίσματος και Αισθητικής διαφέρουν απο τα υπόλοιπα κέντρα, γιατί προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες καλλωπισμού που εστιάζουν στις ανάγκες των καταναλωτών και αυξάνουν την ικανοποίηση των μελών τους. Σήμερα που η εμφάνιση παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην αυτοεκτίμηση της σύγχρονης κοινωνίας, που οι σημερινοί άνθρωποι θέλουν να φάινονται νεότεροι και επιζητούν να έχουν μια πιό υγιή εμφάνιση, ο όρος “ομορφιά” δείχνει να επανατοποθετείται στην πραγματική του έννοια, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση σε ένα σύνολο ιδεών, αξιών και συναισθημάτων όπως, χαλάρωση, ευεξία, αρμονία, λάμψη, χαρά, ικανοποίηση, αποδοχή, αυτοπεποίθηση, ατομικότητα, επικοινωνία, κ.α.

Τα πολυδύναμα κέντρα που διέθεταν κατάλληλη στρατηγική επικοινωνίας, “μιλώντας” δυναμικά και συναισθηματικά με το κοινό τους, πέτυχαν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, αυξάνοντας το μερίδιο ενδιαφερομένων και εγγραφομένων μελών στα προσφερόμενα προγράμματα του κέντρου, βελτιώνοντας την εικόνα υπεροχής τους και άλλους κρίσιμους παράγοντες στην επικοινωνία.


Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Brands Awareness, στην ενίσχυση της εικόνας αλλά και στην προσέλκυση πιό δυναμικών κοινών φάινεται να διαδραματίζει το Digital Marketing και τα Social Media (Facebook, YouTube, κ.α.), εφόσον τα κέντρα φροντίζουν να δημιουργούν για το κοινό τους περιεχόμενο το οποίο είναι ενδιαφέρον, σχετικό, ενημερωτικό, ελκυστικό και διαφορετικό, ενώ και οι αναζητήσεις της Google σε καθημερινό επίπεδο καταγράφουν αυξητικές τάσεις εφόσον οι χρήστες του Internet είναι πρακτικά συνδεδεμένοι με την αναζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: